Aangifte van nalatenschap: waarom tijdig indienen zo belangrijk is

2 juli 2025

Na een overlijden komt er veel op je af. Toch is het belangrijk om snel werk te maken van de aangifte van nalatenschap. In het Vlaams Gewest moeten erfgenamen in principe binnen vier maanden na het overlijden een aangifte van nalatenschap indienen. Dat lijkt misschien ruim, maar in de praktijk blijkt die termijn vaak bijzonder krap. Want hoe krijg je in enkele maanden tijd een volledig overzicht van bankrekeningen, levensverzekeringen, onroerend goed(eren), schenkingen of een eventueel huwelijkscontract? Neem tijdig contact op met een notariskantoor. Zo krijg je professioneel advies en hulp bij het verzamelen van de nodige gegevens.

Vier maanden tijd

Wanneer iemand overlijdt, moeten de erfgenamen in het Vlaams Gewest binnen een termijn van vier maanden na het overlijden een aangifte van nalatenschap indienen. Deze termijn kan worden verlengd wanneer de overledene in het buitenland overleed. Hoewel vier maanden op het eerste gezicht ruim lijkt, is deze periode vaak nodig om als erfgenaam een volledig beeld te krijgen van de nalatenschap.

Denk aan vragen zoals:

  • Had de overledene een huwelijkscontract?
  • Was er sprake van een levensverzekering?
  • Hoeveel bankrekeningen waren er?
  • Wat is de waarde van het onroerend goed?

Deze zaken zijn van belang om correct te kunnen aangeven welke activa en passiva deel uitmaken van de nalatenschap. Ze bepalen mee hoeveel erfbelasting uiteindelijk verschuldigd is.

Bron: Fednot

De Verzekering Gewaarborgd Wonen : jezelf (gratis) beschermen bij het aangaan van een krediet

25 juni 2025

De Verzekering Gewaarborgd Wonen is een gratis verzekering die je kan afsluiten na het aangaan van een hypothecair krediet bij een (commerciële) kredietinstelling voor het bouwen, kopen en/of renoveren van een woning. Hiermee kan je gedurende 10 jaar verzekerd worden tegen inkomensverlies door plotse werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of onvrijwillige stopzetting van een zelfstandige activiteit. Deze verzekering helpt je dan tijdelijk bij de verdere afbetaling van de lening.

Hoe deze verzekering aanvragen? Je vraagt deze verzekering ten laatste één jaar na de eerste kapitaalsopname van de lening digitaal aan via het formulierenloket: www.vlaamswoningfonds.be/verzekering-gewaarborgd-wonen

Hieronder kan je een handige folder downloaden: Folder verzekering gewaarborgd wonen

Bron: Fednot

pm

Officiële persmededeling

Ondernemen: aantal nieuwe vennootschappen blijft op peil

20 juni 2025

Ontdek onze Ondernemersbarometer

In de periode van 1 mei 2024 tot en met 30 april 2025 werden er in ons land 42.086 nieuwe vennootschappen opgericht. Een jaar eerder ging het om 42.161 oprichtingen. Dat blijkt uit de Ondernemersbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot). De barometer geeft ook aan dat eind april bijna 88% van de vennootschappen hun statuten hebben aangepast aan het nieuwe Wetboek Vennootschappen en Verenigingen.

Aantal nieuwe vennootschappen zo goed als stabiel
Op 1 mei 2019 trad het nieuwe Wetboek Vennootschappen en Verenigingen (kortweg WVV) in werking. Sinds dan gelden er nieuwe spelregels voor ondernemers en vrije beroepers die hun activiteiten via een vennootschap uitoefenen. Het doel van de wetgever: startende ondernemers meer flexibiliteit bieden om zo het ondernemerschap extra te bevorderen. Met succes zo blijkt: in het eerste jaar (1 mei 2019 tot en met 30 april 2020) werden er 32.707 nieuwe vennootschappen opgericht. Een jaar later, in volle coronacrisis, ging het om 37.784 nieuwe oprichtingen. In de periode van 1 mei 2023 tot en met 30 april 2024 werden er in ons land 42.161 nieuwe vennootschappen opgericht, +3,3% meer dan een jaar eerder.
Jan Sap, CEO van Fednot: “In de afgelopen periode bleef het aantal nieuwe vennootschappen zo goed als stabiel: van 1 mei 2024 tot en 30 april 2025 waren er 42.086 oprichtingen. De nieuwe spelregels blijven aanslaan: in het jaar voor de inwerkingtreding van het WVV waren er gemiddeld 2.111 oprichtingen per maand, intussen zijn het er 3.507.”

Minder oprichtingen in Vlaanderen, meer in Brussel
Vlaanderen was het afgelopen jaar goed voor 25.857 opgerichte vennootschappen, een daling van -1,9% in vergelijking met een jaar eerder. In Brussel steeg het aantal oprichtingen met +7,3%, met in het totaal 6.545 nieuwe vennootschappen. In Wallonië werden er 9.684 vennootschappen opgericht (-0,3%).
In Vlaanderen was Antwerpen de provincie met de meeste oprichtingen: 7.441, -1,3% in vergelijking met een jaar eerder. De grootste daling van het aantal oprichtingen viel in Vlaams-Brabant te noteren: -5,1%. In Limburg was er een lichte stijging: +0,8%

Besloten Vennootschap: standaard vennootschapsvorm voor wie onderneemt
Zowat alle nieuwe vennootschappen die in de periode van 1 mei 2024 tot en met 30 april 2025 werden  opgericht waren Besloten Vennootschappen (97,5%). Door de nieuwe regelgeving is de BV, nog meer dan vroeger, dé standaard vennootschapsvorm voor ondernemers. Enkel grote en beursgenoteerde bedrijven kiezen voor een Naamloze Vennootschap.

Oprichter gemiddeld 39 jaar oud
De oprichter van een vennootschap was gemiddeld 39 jaar. 54,8% van de oprichters tussen 25 en 40 jaar oud. Het aandeel oprichters ouder dan 40 jaar bedroeg 39,4%.
Binnen een BV zijn er gemiddeld 1,3 bestuurders. Bij een NV gaat het gemiddeld om 2,9 bestuurders.

Verplichte aanpassing statuten: bijna 88% van de vennootschappen ondernam actie.
Eind april 2024 had drie kwart van de vennootschappen hun statuten aangepast aan de nieuwe regelgeving. Zowat een jaar eerder had slechts een derde van de vennootschappen actie ondernomen.    
Jan Sap: “Eind april van dit jaar stond de teller op 87,6%. Het bedrijfsleven heeft zich vlot aangepast aan de nieuwe wetgeving. Een goede zaak want de nieuwe regelgeving is eenvoudiger en biedt heel wat extra mogelijkheden die pas uitwerking hebben als de statuten zijn aangepast. Zo kan de bestuurder van een familiebedrijf zijn opvolging beter regelen. Hij kan ook al aandelen schenken aan zijn kinderen en tegelijkertijd het zeggenschap behouden. En besloten vennootschappen kunnen de toetreding en de uittreding van aandeelhouders veel vlotter laten verlopen. Deze statutenwijziging was en is bovendien het perfecte moment om samen met de notaris een juridische check up te doen en de onderneming toekomstbestendig te maken.”
Wie de statutenwijziging nog niet doorvoerde (de deadline was 31 december 2023) kan nog steeds bij zijn notaris terecht.

Bron: Fednot

 
 
Notariskantoor immo

Bekijk onze 3314 aanbiedingen

Een woning kopen in alle vertrouwen begint op notaris.be

Of ga rechtstreeks naar een vastgoedaanbod

 

Thema's

Wonen

Op het punt om een woning te (ver)kopen of te (ver)huren?

Alles over wonen

Mijn erfenis

Alles wat je moet weten over erven

Alles over mijn erfenis

Successieplanning

Met zorg zijn vermogen overdragen

Alles over successieplanning

Schenken

Aan iemand schenken

Alles over schenken

Familie

Huwen of samenwonen?

Alles over familie

Scheiden en uit elkaar gaan

Wat als je uit elkaar gaat?

Alles over scheiden en uit elkaar gaan

Ondernemen

Klaar om te ondernemen?

Alles over ondernemen

De notaris

Hoe kan de notaris je helpen?

Alles over de notaris

 

Notaris TV

Al onze video's vindt u hier

De belangen van je kinderen uit een vorige relatie veiligstellen

De belangen van je kinderen uit een vorige relatie veiligstellen